BLOG

ABDA Kuralları

Dans, dünya üzerinde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri olduğu kadar, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif bir olgudur. Dans ettiğimiz günler tüm sorunlarınızdan arınıp, adeta bulutların üzerinde uçuyormuşçasına mutlu oluruz, bu yüzdendir ki bu sevgi dolu saatleri, kimseyi üzmeden, sıkmadan, kırmadan, saygı çerçevesini aşmadan değerlendirmemiz gerekir.

Aytunç Bentürk Dans Akademi kurulduğu yıldan itibaren her zaman diğer dans okullarına, spor kulüplerine, sanat okullarına örnek ve ilham kaynağı bir okul olmuştur, bu yüzden hepinizi aşağıdaki kurallara uymaya, uymayanları uyarmaya davet ediyoruz.

  1. Dans sınıflarına dışarıda kullanmadığınız, temiz ve dansa uygun bir ayakkabıyla girmeniz, hepimizin sağlığı açısından çok önemlidir. Dans ayakkabısı edinmeniz ise ilk tercih olmalıdır.
  2. Derslere girerken, çok ağır aromalar içermeyen, natural deodorantlar kullanılmalıdır. Özellikle terlemenin yoğun olduğu yaz aylarında deodorant kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Ter kokumuz buna rağmen ortadan kalkmıyorsa, ter kokusunu önleyen kremler kullanmalıyız. Çok terleyen bir vücut yapısına sahipsek yanımızda daima yedek kıyafet taşımalıyız.
  3. Derslere gelmeden önce yediğimiz ve içtiğimiz maddelerin ağır kokular saçıyor olmamasına dikkat etmeliyiz. Sigara eğer vazgeçemediğimiz bir alışkanlıksa ve yoğun kullanılmakta ise, üzerimizdeki, elimizdeki ve ağzımızdaki kokuyu giderici veya örtücü spreyler kullanmalıyız.
  4. Sizi rahatsız eden kişi yada kişiler var ise lütfen önce eğitmeninize, sonra okul yetkililerine bildiriniz.
  5. Lütfen sınıflara sıcak içecek ile girmeyiniz.
  6. Okula lütfen dışarıdan yiyecek ve içecek getirmeyiniz, bunun için okulumuz içerisinde kantinimiz mevcuttur.
  7. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir ve ABDA ‘nın en önemli bireyleridir. Bu yüzden çocuk sınıflarının yoğun olduğu gün ve saatlerde lütfen kılık ve kıyafetinize, bahçedeki hal ve tavırlarınıza, konuşma biçimi ve şakalarınıza dikkat ediniz. Özellikle sigara vazgeçemediğiniz bir alışkanlık ise okul bahçesi dışında içiniz.
  8. Eğitmenler ve asistanlar harici lütfen kimsenin size bir hareket yada figür göstermesine izin vermeyiniz, zira yanlışı düzeltmek hiç bilmeyene öğretmekten daha zordur.
  9. Mümkünse akrobatik hareketlerden kaçının, özellikle okul içerisinde başınızda bir eğitmen olmadan asla akrobatik hareketler çalışmayınız. Eğitmen olmadan çalışılan akrobatik hareketlerden dolayı başınıza gelebilecek sakatlıklardan okulumuz sorumlu değildir.
  10. Lütfen sıkı dostluklar kurmadan eğitmenleriniz ve asistanlarımız dahil olmak üzere kimseye telefon numaranızı vermeyiniz.
  11. Okulumuz 24 saat güvenlik kameraları ile izlenmektedir ancak tuvaletler ve soyunma odalarında kamera bulunmamaktadır. Bu yüzden ders ve pratik saatlerinde lütfen değerli eşyalarınızı soyunma odalarında boşta bırakmayınız. Dolaplar için anahtar isteyebilir ya da eşyalarınızı müdüriyete teslim edebilirsiniz. Bir eşyanızı okulda unutmanız ve bulunması durumunda, unuttuğunuz eşyalar 1 ay boyunca okulumuzda muhafaza edilecek sonrasında okuldan gönderileceklerdir. Aksi takdirde kaybolan eşyalardan okulumuz sorumlu değildir.
  12. Lütfen dans sınıflarına girdiğinizde dans etmeden durmayınız, kimsenin sizi dansa kaldırmasını beklemeyiniz, siz de dansa kaldırabilirsiniz (Kadın erkek farketmez).
  13. Derslerde ve pratiklerde hep aynı kişilerle dans etmeyin. Bu sizi ilerletmek yerine aynı kişiye alıştıracaktır ve başkası ile dans ederken zorlanmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden mümkünse sık sık partner değiştiriniz.
  14. Okulumuzu boş zamanlarınızda dans etmek, ders çalışmak, kitap okumak, sohbet etmek ya da arkadaşlarınızla zaman geçirmek için kullanabilirsiniz.
  15. Dans sosyal bir aktivitedir ve sosyal ortam yaratır. Herkes bu sosyal ortamda eşit haklara sahiptir. Bu sebeple kişiler hakkındaki eleştirel fikirlerinizi okul içinde paylaşma konusunda dikkatli olunuz.
  16. Yeni sınıflara yardım amaçlı giren öğrenciler öncelikle sınıf öğrencilerinin eşlenmesini bekleyip sonrasında boş kalan olursa eşleşmelidir.
  17. Müzik çalarları kullanmak için lütfen eğitmenlerimizden, asistanlarımızdan ya da müdüriyetten yardım alınız. Yanlış kullanım sonucu amfilerimiz ve kolonlarımız yanıyor ve kullanılamaz hale geliyor. Hem derslerimizi olumsuz etkileniyor, hem de maddi hasarlar oluşturuyor. Bu konuda özellikle dikkat etmenizi rica ediyoruz.

Bu kurallara uyulmama durumunda eğitmenlerimiz sizi uyarırsa lütfen dikkate alınız.
Burada bulunan tüm maddeler, bizlerin dans için ayırdığı vakitte daha mutlu olmamızı sağlayacak küçük notlardır. Notlarımıza gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı hepinize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Sevgiyle ve dansla kalınız, hoşça vakit geçirmeniz dileğiyle.

Saygılarımızla

Aytunç Bentürk Dans ve Spor Kulübü

Ruhunu Özgür Bırak

Yorucu iş hayatı, günlük hayatın bitmek bilmeyen koşuşturmaları, kalabalık, trafik, stres… Bazen bütün bunları kaldıramayacağınızı mı düşünüyorsunuz? 

Sosyal hayatınız giderek monotonlaşıyor, en büyük aktiviteniz evden işe-işten eve gelmek haline mi dönüşüyor? Her şey çok mu fazla geliyor?

Öyleyse sizi, Aytunç Bentürk Dance Academy (ABDA)’e davet ediyoruz. Gelin Aytunç Bentürk Dance Academy’ye, hayatınızın akışını beraber değiştirelim.

Size ne vaat ediyoruz? Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonu, şampiyonların, ünlülerin, TV Dans Yarışmalarının koreografı ve hocaların hocası Aytunç Bentürk ve uzman kadrosu eşliğinde farklı bir dünyaya adım atacaksınız. Her adımda ruhunuzu keşfedecek, her figürde gündelik yaşamın stresini üzerinizden atacak, kendinize geleceksiniz. Hayata çok daha güzel bir pencereden bakacaksınız.

Herkesin bir ritim duygusu var. Her ritmin de bir dansı… Aytunç Bentürk Dance Academy’de ruhunuzu anlatan dansı seçin. Yepyeni bir dünyanın kapılarını ardına kadar açın.

Salsa, Mambo, Bachata, Casino De Rueda, Flamenko, Merenque, Cha-Cha-Cha, Rumba, Pasodoble, Samba, Waltz, Quick Step, Jive, Foxtrot, Tango, Hip-Hop, Show Dance, Break Dance, Capoeira, Modern Dans, Jazz Dans, Oryantal, Roman, Zeybek, Sirtaki, Halk Dansları, Çocuklar İçin Dans ve Bale.

Hangisi sizin dansınız?
Aytunç Bentürk Dance Academy’de dansı dünyaca ünlü dansçılardan öğrenirken, hem eğlenecek hem spor yapacak hem de yeni arkadaşlıklar kuracaksınız. Hayatla barışık, stresten arınmış, bambaşka insanlar olacaksınız.

Ayrıca, Aytunç Bentürk Dance Academy’de kişiye, şirketlere özel çözümler de bulabilirsiniz.
Koreografi, Profesyonel Dans Ekibi, Dans Grupları, Dans Casting, Organizasyon, Düğün Dansı (İlk Dans); bu özel çözümlerden sadece birkaçı…

Sadece bu mu?
Günlük hayatınızda karşılaşabileceğiniz her türlü tehlikelerden sizi korumak ve hayatınıza farklı bir disiplin katmak amacıyla ABDA Fight Club’a sizi bekliyoruz…

Aikido, Capoeira, Wing Tsun, MMA... Hazır mısınız?

Hiç kalbin kırılmamış gibi sev kimse izlemiyormuş gibi dans et!

Dans, Sosyal, Kültürel, Sportif ve Sanatsal Bir Olgudur

Dans… Kelimelere dökemediğin, her türlü ruh hareketinin bedende yeniden doğuşu… Bazen tanrılara adadığın bir ayin, bazen aşkın gözlerine bakamayışın getirdiği bir karmaşa, bazen belli bir toplumun, bir yaşayışın, bir bölgenin, bir iklimin müzikle hayat buluşu… Dans… Günümüz insanının giderek artan bir ilgiyle sahiplendiği en eğlenceli spor ve sanat disiplini, aynı zamanda show dünyasının vazgeçilmez elementlerinden biri…
Tıpkı kendi içindeki zenginliği gibi müzik, ışık, hareket…

Dünya üzerinde 130 ana dil olmak üzere yaklaşık 3000’nin üzerinde ayrı dil konuşuluyor ancak hepsinin tek ortak dili var o da Dans. Bugün dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, hangi dili konuşursa konuşsun karşınızdaki kişi ile Dans dilini kullanarak dakikalarca sohbet edebilirsiniz. Nasıl mı? Bir müzik çaldığında karşınızdakine gidip sadece elinizi uzatmanız ve onu dansa kaldırmanız yeterli, bu vesileyle dünyanın her yerinde yeni dostluklar, arkadaşlıklar kurabilirsiniz.

Dünyada yapabileceğiniz en güzel spor Dans. Müzik sayesinde hem ruhunuz doyuyor hem de dans ettiğinizde yaptığınız hareketler sizi zinde tutup vücudunuzun diri ve genç kalmasını sağlıyo. Dans her yaşta yapabileceğiniz sportif bir aktivite olmakla birlikte, psikolojik olarak da ruhunuzu dinlendirerek dış dünyadaki tüm olumsuzluklardan sizi uzaklaştıracaktır. Yürümeniz, konuşmanız, hayata bakış açınız tamamen değişecek, çok daha mutlu ve huzurlu olarak hayatınıza devam edeceksiniz. Dans sizi bulutların üzerinde uçarcasına bir huzura kavuşturacaktır. Dansa özellikle çocuk yaşta başlayanlar dansın tüm nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyorlar. Öncelikle kendi bedenini tanımasına, dengeli olarak kullanmasına yardımcı oluyor, zarif, esnek ve bu süreçte oluşan iç disiplinle birlikte sosyal bir birey haline geliyorlar, bu da onların grup içerisinde kendini ifade eden, zihnen ve bedenen geleceğe güvenle bakan, başkalarıyla paylaşmayı ve birlikte öğrenmeyi bilen, kurallara saygı göstermeyi, yenilgiyi ve başarıyı anlayan, sağlam adımlarla yürüyen, her zaman sportif, sanatsal, genç ve dinamik bireyler olmalarını sağlıyor.

Dansı ilerlettiğinizde farklı arayışlar içerisine giriyorsunuz, bu da sizi araştırmacı yapıyor, daha çok izliyorsunuz, daha farklı gösterilere, eğitimlere gidiyorsunuz ve sonunda kendi kendinize hareketler çıkartıp koreografiler yapmaya başlıyorsunuz. Bu da sizin yaratıcı tarafınızın ortaya çıkmasını sağlıyor ve yaratmaya başladığınız andan itibaren sanatla iç içe olmuş oluyorsunuz .

Aytunç Bentürk

Herşeyi Bildiğini Sanandan Sakının

Herşeyi bildiğini sanandan sakının 

Bildiğini zannettiğinizi araştırın 
Bilmeyene bilginizi paylaşın, ona yardımcı olun
Bir şeyi öğrenmek onu öğreteceğiniz anlamına gelmez
Yanlışı düzeltmek ise hiç bilmeyene öğretmekten daha zordur
Giden günlerde yanan paranız değil zamanınız olacaktır
Zaman ise boşa geçirilmeyecek kadar değerlidir
Çünkü zaman hayatın ta kendisidir ve bir daha geri gelmeyeceklerdendir.

Her zaman size öğretenlere saygınızı göstermeniz ve ne olursa olsun arkalarından 
konuşmamanız dileğiyle.

Sevgiyle ve dansla

Dans İçin Altın Kurallar

SEVGİLİ DANS SEVERLER, 
Dans; İnsanoğlunun en eski davranış biçimlerinden birisi. Hatta kutsal bir ayin…
Hayatımızda bu kadar eski yer tutan bu olguyu daha zevkli, heyecanlı ve saygı dolu yaşayabilmemizin bazı altın kuralları var;
 

  1. Derslere ve dans gecelerine gelmeden önce mümkünse duş alarak, temiz giysiler giyinmeliyiz.
  2. Çok ağır aromalar içermeyen, natural deodorantlar kullanmalı ve özellikle terlemenin yoğun olduğu yaz aylarında deodorant kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Ter kokumuz buna rağmen ortadan kalkmıyorsa ter kokusunu önleyen kremler kullanmalıyız.
  3. Çok terleyen bir vücut yapısına sahipsek yanımızda daima yedek t-shirt taşımalıyız.
  4. Derslere hepimizin sağlığı açısından dışarıda giymediğimiz ayakkabı ile girmeliyiz.
  5. Derslere ve gecelere gelmeden önce yediğimiz ve içtiğimiz maddelerin ağır kokular saçıyor olmamasına dikkat etmeliyiz.
  6. Sigara eğer vazgeçemediğimiz bir alışkanlık ise ve yoğun kullanılmakta ise, üzerimizdeki, elimizdeki ve ağzımızdaki kokuyu giderici veya örtücü spreyler kullanmalıyız.
  7. Dans pistine elimizde içecekle ve sigara ile girmemeliyiz. Dans etmiyor ve sadece seyrediyorsak pistin içinden değil dans edenlere mani olmayacağımız bir yerden izliyor olmalıyız. Ayrıca dans geceleri düzenleyen mekânların ticari bir unvan taşıdıklarını, ayakta kalabilmek için bizlerin yapacakları harcamalara ihtiyaçları olduğunu unutmamalıyız.
  8. Dans gecelerinde etrafımızda dans edenleri rahatsız etmeyecek ve zarar vermeyecek şekilde sakin ve kontrollü dans etmeli, kalabalık olan dans pistinde akrobatik hareketlerden kaçınmalıyız.

Bu maddeleri yerine getirirsek dans dersleri ve geceleri sırasında partnerimize ve kendimize daha zevkli saatler yaşatacak ve ARANILAN BİR PARTNER olacağız.

İYİ DANSLAR

Yukarıdaki maddelere göstereceğiniz hassasiyetiniz için teşekkürler.

Saygılarımızla

SALSADABİRLİK

Biz Atatürk Çocuklarıyız

Biz Atatürk çocuklarıyız, pabuç bırakmayız bir kaç zavallıya,
Canım feda olsun Allah’ıma, Peygamber’ime, dinime, sana ve bize bıraktığın bu asil topraklara,
Atam seni canımdan çok seviyorum, emin ol bu dünya var oldukça, bu vatan da var olacak,
Ben Aytunç Bentürk sana söz veriyorum ne yaparsam bu vatan için yapacağım,
Biliyorum engelleneceğim, dahili ve harici bedhahlar tarafından ,ama sen demedin mi her ne olursa olsun, vazifeye atılmak için asla durma, durmayacağım Atam durmayacağım,
Benim misyonum Dans, bu yolla bu vatanın adını tüm dünyaya duyuracağım, ama emin ol ülkemi tehdit eden olursa silaha sarılmak için bir an bile tereddüt etmem ve bil ki benim gibi düşünen milyonlarca vatan evladı var. Hepsi senin açtığın yolda dimdik yürüyor.
Sen yattığın yerde rahat uyu Atam, bize verdiğin güç öyle büyük ki, kimse bizimle oynamaya cesaret edemez.
Damarlarımdaki son damla kan bu ülke için feda olsun.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Not: Mutlu olduğum şey, bir gün onun yanına gideceğim, tek istediğim Atam gibi ülkeme bir şeyler yapmış olarak, dünyaya ülkemi tanıtmış olarak, bir Türk gibi huzura kavuşmak. Hedefim dansta Türk bayrağını göklere çıkarıp İstiklal Marşı’nı tüm dünyaya dinletmek, ama biliyorum ki bunu ben başaramasam da eminim tohumlarım bunu başaracak ve ben bunu göreceğim. Oradan ya da buradan.

Saygılarımla

Aytunç Bentürk

Dans Bir Tutkudur

Dans;
Bir tutkudur, delicesine bir buluttan diğerine zıplamak gibi,
Aşktır, hiçbir zaman terk edemeyeceğin bir sevgili gibi,
Sevgidir, asla dokunmaya bile kıyamayacağın, üzerine titrediğin gibi,
Her şeyden ötedir, uğruna sahip olduklarından vazgeçeceğin,
Rüyadır, seni tüm kötülerden, sorunlardan, düşüncelerden uzak tutan.
Bazen bir uçurumun eşiğinden alır, bazen yıldızların üzerine çıkarır,
Kimi zaman sımsıkı sarılır sana, kimi zaman umrunda bile olmaz,
Bazen sevindirir, bazen üzer, hele bir de ben en iyiyim hırsı girdi mi içine,
İşte o zaman dünyanın en çirkin yaratığı yapar seni,
Ama sevgiyle yaptığın sürece de bulutların üzerinde uçan bir kuş olursun
Müziğe hayat veren bir ruhtur dans, tıpkı çiçekle su gibi,
Ruhunun derinliklerine işleyen hava gibidir, sonuna kadar çekmek istersin
Yeni doğmuşcasına hayatını değiştirir, kim olduğunu hatırlamazsın bile
Bir çocuğa güç verir, hayata daha sağlam tutunan ve geleceğe umutla bakan
Seni senden alır dünyada hiç görmediğin yerlere götürürcesine.
DANS; Tutkudur, Aşktır, Sevgidir, Hayattır, Havadır, Sudur, Rüyadır, bir çocuğu geliştirendir, umutsuz bir insanı hayata bağlayandır, bulutlara ulaşmaktır, her şeyden ötedir ama sadece sevgiyle yaptığın sürece. Eğer bir gün dans hırsı girerse içine bu yazıyı oku ve başını kollarının arasına alıp bir düşün bu adam bu yazıyı neden yazmış diye.
Her satır bir yaşanmışlığın kısa hikayesidir, her satır gerçeğin ta kendisidir.

Tüm dans aşıklarına, tüm üstatlara, tüm hocalarıma, bütün öğrencilerime, yeryüzündeki bütün dansçılara, dans sanatçılarına ve dans sporcularına hitaben.

Sevgiyle ve Dansla

Aytunç Bentürk

Dans Derslerine Başlamadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dans Derslerine Başlamadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gideceğiniz dans okulu dans dersleri verilebilir standartlara göre mi yapılmış?
Gideceğiniz dans okulunun yeterlilik sertifikası var mı?
Bağlı bulunduğu belediyeden işyeri ruhsatı var mı? (Sağlık Bakanlığı, İtfaiye ve sağlamlık raporu var mı?)
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mı?
Türkiye Dans Sporları Federasyonu ve Gençlik Spor Bakanlığına bağlı mı? Dernek mi? spor kulübü mü?
Yurtiçi ve Yurtdışında başarılar kazanmış mı?
Eğitim alacağınız okulun daha önce elde etmiş olduğu başarılar ve yetiştirdiği öğrencilerin başarıları ne?
Eğitim verecek olan eğitmeninizin yeterlilik belgesi var mı ? Geçmişteki başarıları neler?
Eğitmeniniz, piskolojik, pedagojik, Anatomik değerlerde eğitim vermeye uygunluğu var mı?
Eğitmeniniz, yurt içi ve yurt dışında aldığı eğitimi var mı?
Eğitmeniniz, Yurt içi ve Yurt dışında eğitim veriyor mu? (Workshop)
Özellikle Çocuklarınıza eğitim verecek olan eğitmenin diploması var mı? Varsa ne üzerine, diploma mı sertifika mı?
Derslere reklamı yapılan eğitmen mi yoksa asistanı mı giriyor?

Özellikle iyi araştırma yapmalısınız çünkü, Son zamanlarda Sosyal Medya hesapları ve Tarayıcı hesapları verilen reklamlardan, takipçi satın alınmalardan ötürü yanıltıcı olabiliyor. Bu yüzden lütfen en az 10 farklı okulun tüm medya hesaplarını, Instagram hesaplarını, Youtube hesaplarını, internet sitesini, özellikle Google işletme yorumlarını okuyup bolca videolarına ve resimlerine bakıp inceleyip öyle karar verin. Zira çok güzel reklam yapmış bir okul aslında tamamen yanlış eğitimler vererek geri dönüşü çok zor olan eğitimler veriyor ve siz dans öğrendiğinizi sanıyorsunuz. Giden en önemli şey paranızdan ziyade kaybettiğiniz zaman ve yanlış öğretim kirliliği oluyor.

Powered by Froala Editor

Hayaller

Başkalarının hayalleri peşinde koşarken
Kendi hayallerinden vazgeçme !!!

Aytunç Bentürk

Afro Cuba

Orisha Temel Bilgileri
Bildiğiniz üzere Orisha (kimisi Afro-Cuba ya da Afro olarak anıyor) hareketlerini Salsa dansları içerisinde kullanmak çok moda. Danslardaki görüntünün verimliliğinin artması için bazı temel bilgilerin öürenilmesi gerektiği ortaya çıktı. Orisha’ların koreografileri karakterlerine ve görevlerine göre belirlenmiştir.
Biz Küba’lılar isimli kitaptan minik bir derleme: ‘’Kölelik şartları altında hayatta kalmaya en uygun tanrılar, Nijerya Arfikalılarının (Togo, Gana, Benin civarları) Batı Küba’ya getirdikleri Yoruba panteonunun mükemmellikle yontulmuş tanrılarıydı. Bunlar Brezilya’nın kuzey doğusuna nasıl götürüldüyse, aynı şekilde buraya da getirilmişlerdi. Bu kusursuz dini sentez Küba’da da yaşamaya devam etti. Başlarda Katolik azizlerinin görünüm ve davranışlarını maskelere yansıtılarak gerçekleştirilen ayinler, sonralarda kaynaşma yoluyla yeni bir kültür oluşumuna ve hatta kültürel başkalaşıma dönüştü. ‘’ Evet dostlar, bugün bu inanışa Lucumi, Santeria Cubana ya da La Regla de Ocha denilir. Brezilya’daki ismi Candomble , Trinidad’da Shango Baptist’tir. İnananları farklı kutsal değerleri takip ederler ki bu değerler su, ateş, toprak, rüzgar gibi doğanın çeşitli güçleridir.
Küba devriminden az sonra bu danslar sahneye taşınmışlardır. Müzik, bata davullarıyla yapılır. En popüler Orisha’ları ve özelliklerini aşağıda görebilirsiniz.
Değerli bilgiler için Sayın Oğuz Kurtili Hocamıza sonsuz teşekkürler.

Obatala
Büyük Orishalardandır. Tüm insan zihinlerinin sahibidir. Dünyanın saflığı, barış, gri saç, saygı, yeryüzündeki tüm beyaz ve saf şeylerin sembolüdür. Aksesuarı beyaz at kuyruğu ve yeryüzüne barış getiren beyaz güvercinlerdir. Dağların en yükseklerinde yaşar ve oralardan adaletle yönetir. Katolik inancında Virgen de La Merced / Holy Virgin of Mercy ile özdeşleşmiştir.

Babalu Aye
Hastalık ve sağlık sembolüdür. Mucizevi ve mütevazi bir Orishadır. Düzensiz yaşamından ötürü cüzzam, frengi ve cilt hastalıklarına sahiptir. İnsanları hastalıklardan korur, hasta insanların kurtuluş inancıdır. Mucizelerin gerçekleşmesi için inananlar adak adarlar, adamazlarsa öfkesi büyüktür. Aksesuarları Hindistan cevizi palmiyelerinden bir yaprak, bir demet bitkidir ve dansında bunlarla cildinin aknelerinden akanları temizleyerek ilerler. Dansındaki bir adım (arara) toprağı, dayanma gücünü ve sağlığı temsil eder. Başka bir adımda ise hasta cildini gagalamak için yaklaşan kuşları elleri ve kolları ile uzaklaştırır. Oggun’un armağanı olan köpekleri kendisine eşlik eder. Elbisesi mor süsleri olan çuval kumaştan yapılma pantolondur. Katolik inancında Aziz Lazarus ile özdeşleşmiştir.
Başlıca dans adımları olarak Arara varyasyonları ve Tinyosa sayılabilir.

Chango
Büyük Orishalardandır. Eski Nijerya’da (Yoruba Krallığı) efsanevi bir kraldır. Ateş, gök gürültüsü, şimşek, savaş, bata davulları, Orisha danslarının ve eğlencelerinin sembolüdür. Erkeklik sembolüdür ve tüm kadınların sahibi olduğunu düşünür. Yoruba’ya göre mükemmel bir falcı olup aksesuarları kılıç, çift taraflı balta, kale ve bata davullarıdır. Sağ elindeki baltası ile dans adımlarının birinde savaşı ve savunmayı simgeler. Diğer bir adımında ise yıldırımları gökyüzünden alır pelvisine ve toprağa kadar çeker. Renkleri kırmızı ve beyazdır. Maracas çalınarak çağırılır. Katolik inancında Santa Barbara Bendita ile özdeşleşmiştir.
Başlıca dans adımları olarak Wemilere (guenmilere lube omo oyo), La Meta (oba ibo), Wolenche (bazen Bolenche ve Lumbanche), Chachalokuafun sayılabilir.

Oya
Yoruba panteonundaki tek savaşçı dişidir. Pazar yerlerini korur. Çok güzel bir Orisha olmasına karşın, mezarlık kapısında yaşadığından çoğu kimse ondan korkar. Rüzgar, kıvılcım, fırtına sembolüdür. Ölülerden bir ordu sahibidir. Güçlü bir karakterdir ve saygındır. Rengi şarap kırmızısı baskınlığında, siyah içermeyen 9 renktir ve çoğunlukla gökkuşağı renklerini görürsünüz. Ateş ağacı (flamboyant) kabuğu, koyu kahverengi bir at kuyruğu, bazen de satır/pala kullanır. Sağ elindeki at kuyruğu Oya’nın rüzgara karşı hakimiyetini temsil eder. Eteğin kullanımı ise yumuşak ya da sert hava akımını temsil eder. Katolik dininde Santa Teresa de Jesus ile özdeşleşmiştir.
Başlıca dans adımları olarak Kan Kan, Tui Tui, Chachalokuafun, Lambaosi sayılabilir.

Yemaya
Anne Orisha’dır. Yoruba panteonundaki tüm Orisha’ları doğurmuş ve yetiştirmiştir. Denizlerin, deryaların ve tüm sırların sahibidir. Dansında en sakininden girdaba kadar denizin tüm formlarını gösterir. Deniz diplerinin tüm zenginliği ve sırları onundur. Çok saygı duyulması gerekir, eğer saygısızlık yapılır ise mucizevi şekilde büyük cezalar verir. Her şeyi yerli yerinde ve saygı ile yapar. Limanları yönetir. Denizcilik mesleğinden sorumludur. Rengi, tıpkı denizlerin kayalara çarpan dalgaları gibi beyaz süslere sahip mavidir. Beyaz şeritler derinlik seviyelerini de simgeler. Katolik dininde Virgen de Regla – Meryem Ana ile özdeşleştirilmiştir.
Başlıca dans adımları olarak Yakota, Omolodde, Chikini, Chachalokuafun sayılabilir.

Ochun
Aşkın sahibidir. Kadınların, analığın savunucusudur. Tatlı suların (nehirlerin) ve altın elementinin sahibidir. Arı balı, kabak, pasta ve şekerlemeler Ochun denince ilk akla gelenler olmalıdır. Dansı nehirdeki ve kadındaki sakinliği, narinliği, zarafeti, cinsel çekiciliği, gururu, kadının süslenmesini, kadının cilveleşmesi simgeleyen hareketlerden örülüdür. Rengi altın sarısıdır. Altın bilezikleri ve küçük çanları vardır. Katolik dininde Bakire Meryem (Virgen Guadalupe, Virgen de la Macarena) ile özdeşleşmiştir. Küba adasını Ochun’un yönettiğine inanılır (Virgen de la Caridad del Cobre).
Başlıca dans adımları olarak Rezo, Iddewere, Chachalokuafun, Eni obomo soloyu sayılabilir.

Oggun
Savaşçı Orisha’dır. Yeryüzünün ruhudur. Tüm metallerin, demirhane, metal işleme sanatının, dağların, ormanların, kaba kuvvet, zeka ve iş gücünün simgesidir. Ormanlı dağların en karışık, en sık ağaçlı yerlerinde yaşar. Metal ile çalışanların ve metali işleyenlerin koruyucusudur. Köpeklerin sahibi olup birkaçını Babalu Aye’ye armağan etmiştir. Renkleri siyah ve yeşildir. Salyangoz kabuğu takıları vardır. Elinde machete denilen büyük bir pala taşır. Sağ elindeki bu pala/satır ile ormandaki çalı, ağaç kesip yol açar. Ayrıca avlanırken ve korunurken hayvanları öldürürcesine kesme, saplama, batırma hareketleri yaparken sol eliyle de işine engel çıkartacak şeyleri temizler. Önemli cantolarından (şarkılarından) birinin ismi Aguanile mai mai’dir. Bu ismi Hector Lavoe şarkısı olarak bilirsiniz. Katolik dinde Saint Peter, Aziz Pedro veya Aziz Pablo ile özdeştir.
Temel ritimler ve şarkılardan Agguere, Ogun de Arere, Con su lanca ire alla viene Oggun sayılabilir.

Eleggua
Savaşçı Orisha’dır. Kainatı korur. Dünyadan cennette yol ondadır. Panteon’da ilk ve son Orisha’dır. Yaşamın ve ölümün, gerçeğin ve yalanın sahibidir, her işin başının ve sonunun simgesidir. Talih kapısının anahtarının sahibi olup bu kapıyı açar da, kapatır da. Kader yollarının sahibidir. Sağ elinde iyiyi ve kötüyü ayırdığı, ucu kanca biçiminde guayaba/garabato isminde tahta bir çubuk vardır. Bu tahta kanca ile ormanda ilerlerken uzun çalıları ayırır ve kendine yol açmış olur. Kader yollarını açıp kapattığından ötürü dansında bu görevi simgelemek için kolları yol açarcasına açılıp kapanır. Renkleri siyah ve kırmızıdır. Yolları simgeleyen 21 adet salyangoz kabuğu ile dekore edilmiştir. Haylaz çocuk simgesi de taşır. Katolik din ile birlikte çocuk İsa – Santo Niño de Atocha olarak anılmıştır.
Başlıca dans adımları: Lubanche (Olumbanshe), La Topa, Chachalokuafun, Nyongo sayılabilir.