Yiğitlerin ve Efelerin Dansı: ZEYBEK
Yiğitliğin ve mertliğin dansı, Türk kültürünü ve karakterini en iyi yansıtan halk oyunumuz; Zeybek. Cesur, adaletli ve haksızlığa düşman olarak bilinen Ege halkını temsil eden bu oyun, günümüzde halen vazgeçilmez halk oyunlarımızdan biri durumundadır. Özellikle de son yıllarda yapılan Türk düğünlerinde gelin ve damat ya da damat ve arkadaşlarının Zeybek gösterileri sosyal medya mecralarında beğeni rekorları kırmaktadır.
Ege bölgesinin tamamında oynanan bu oyun, bölgeden bölgeye ufak farklılıklar göstererek ayrılır ancak özünde zeybek oyununun karakteri, tavrı aynıdır. Her zaman etkileyici ve duygulandırıcı bir hissiyat uyandırır.
Zeybek oyununu sizler de Efeler gibi oynayabilirsiniz. Halk danslarına ilgi duyuyorsanız hemen hemen her dans kursunda Zeybek dersi verilmektedir. Aytunç Bentürk Dans Akademi’de de sizler için hazırladığımız Zeybek eğitimlerinden yararlanabilirsiniz. Kültürümüzün en güzel oyununu daha yakından tanımak istiyorsanız haydi Zeybek kursuna!
En bilinen Zeybek türü: HARMANDALI ZEYBEĞİ
Harmandalı Zeybeği, Ege yöresine ait bir türkü ve oyundur. En çok kafa karıştıran nokta Zeybek ve Harmandalı arasındaki farktır. Zeybek geleneksel bir halk oyunudur, Harmandalı ise bu oyunun türlerinden biridir. Tıpkı Kerimoğlu Zeybeği, Çakal Çökerten Zeybeği ve Çökertme gibi.
Harmandalı da diğer tüm Zeybek oyunları gibi asil duruşuyla yiğitliği, mertliği ve cesareti temsil eder. Harmandalı figürleri ağır ve büyük ayak hareketleri ile oynanır. Dik durmak, kolları geniş bir şekilde açmak, cesur bakışlarla hep karşıya doğru oynamak ve müziğe uygun hareket etmek bu oyunu görsel açıdan etkileyici hale dönüştürür.
Harmandalı Zeybeği diğer tüm zeybekler gibi öğrenmesi kolay ama vücuda oturması zaman alan bir danstır. Bu yüzden hareketleri tekrar etmek, pratik yapmak çok önemlidir. Harmandalı Zeybeğinin saatin ters yönünde hareket edilerek yapılması gerekir. Birden fazla kişi varsa halka şeklinde oynanmalıdır. Kendine güvenerek oynamak çok önemlidir. Harmandalı bir duruş oyunu olduğu için dik durmak, sert bakışlar ve büyük ve ağır hareketler bu oyunu daha heybetli göstermemizi sağlar.
Karadeniz kadar hırçın ve hareketli: HORON
Rize Bölgesinde oynanan halk dansları genelde “Horon” olarak adlandırılır. Daha çok tulum ve kemençe eşliğinde oynanan horon bazen de türkü eşliğinde müziksiz de icra edilebilir. Ortadaki tulum veya kemençecinin etrafında kızlı erkekli bir halka oluşturularak oynanır. Figürleri çeşitlilik gösteren oyun son derece hareketlidir. Hemşin horonları tulum, Rize horonları kemençe eşliğinde oynanır.
Karadeniz’in yöresel dansı Horon, hızlı figürleri, kanınızı kaynatacak müzikleri ve geleneksel atmosferi ile sizleri büyüleyecek! Yaylaların vazgeçilmez dansınız tulum ve kemençe müzikleri eşliğinde yapacak, birlikte hareket etmenin verdiği keyfi hiçbir yerde bulamayacaksınız.
Türkiye’nin genel halk oyunu: HALAY
Halay, toplu halde yan yana dizilerek bir çember oluşturmak suretiyle oynanır. Dansçılar, serçe parmaklarıyla birbirlerine tutunurlar. Grubun en başında bulunan lider, açıkta olan eliyle mendil sallar. Dans yavaş adımlarla başlar, bir süre sonra hızlanır. Halay adımları genelde ayak figürlerine dayanır. Bu bölgelerde her ilin kendine has halay oyunları derlenmiştir. Halay, davul ve zurna ile çalınan müzikler eşliğinde oynanır.
Türkiye'de değişik bölgelerde oynanan halaylar arasında büyük farklılıklar vardır ve oynanan Halay türleri üçe ayrılmaktadır:
- Çukurova (Güney) Halayları: Adana ile Antep arasında oynanan Halaylardır.
- Doğu Halayları: Antep'in doğusunda kalan bölgeler genelde aynı karakteriste sahiptir.
- Bozkır Halayları: İç Anadolu bozkırlarında ve Orta Karadeniz'de oynanan halay oyunlarıdır.
9/8’lik ritimlerle yerinizde duramayacağınız bir dans: ROMAN DANSI
Roman havası olarak da bilinen Roman dansı, yaşadıkları ülkelerde baskı gören; Fransa’da Gitane, Almanya’da Zigeuner, Bulgaristan’da Tisigani, İtalya’da Zingari, Romanya’da Tigani ve Türkiye’de Çingene gibi isimlerle anılan Romanların kültürel dansıdır. Gördükleri şiddet ve dışlanmışlığı hareketli figürleri ve şarkıları ile dışa vuran Romanlar, dünyanın en eğlenceli ulusudur bu durumların aksine.
Acılarını danslarıyla hafifleten Romanlar, Türk kültürünün de bir parçası oldukları için dansları ilgi çeker ve öğrenilmek istenir. 9/8’lik ritimle yapılan Roman Dansı, doğaçlama yapılır ve herhangi bir kuralı yoktur. Hindistan dansları ile benzer figürler içeren roman dansı, teatral bir havada gerçekleşir ve çok eğlencelidir.
Hareketli bir dans: ÇİFTETELLİ
Genellikle Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde oynansa da Çiftetellinin ritmine herkes aşinadır. Müziğin ritmik yapısı genellikle aynı olsa da oynanışı yöreler arasında farklılıklar gösterir. Çiftetelli, 4/4 lük ritme sahip oldukça hareketli bir oyundur. Oynanan oyunun ve çalınan müziğin ortak adıdır. Türkiye’de ve Balkan ülkelerinde bilinmektedir ve oynanmaktadır. Çiftetelli “vücudun üst bölümünün ritim eşliğinde titreterek, gerdan kırarak oynanan bir oyun ve bu oyunun müziği” olarak tanımlanır. Çiftetelli, yalnız eğlence amacı ile ritim eşliğinde vücudun omuz, kol, göğüs, bacak titreşimleriyle, gerdan kırarak oynanmasıdır. Çiftetelli klasik sazlarla ya da bağlamayla çalınan oyun havasıdır.
Çiftetellide adımlar küçük atılır, ayakların ve adımların diğer oyunlarda olduğu gibi sayısal bir değeri ya da ölçüsü yoktur. Serbest ve istenildiği gibi adım atılabilir. Temel olan duyulan ritmin oyuncunun kollarında, bacaklarında ve omuzlarında harekete dönüşmesidir. Çiftetellide eğlence ve müziğe uydurulmuş bir vücudun neşesinin gösterilmesi veya yaşanması söz konusudur. Çiftetelli karşılıklı oynandığı gibi toplu olarak da oynanır.
NEDEN SOSYAL HALK DANSLARI KURSU?
- Bedeninizin sınırlarını fark etmek, keşfetmek
- Türk kültürünü daha iyi tanımak
- Sosyalleşmek, bir hobi edinmek
- Profesyonel bir halk dansları dansçısı olabilmek
- Dansı hayatınızın bir parçası haline getirebilmek
- İyi hissetmek, mutlu olmak
SOSYAL HALK DANSLARI KURS ÜCRETLERİ
Özel ders ya da grup eğitimi şeklinde olup olmamasına,
Yetişkin ya da çocuk grubu olup olmamasına,
Eğitimin süresine,
Sunulan imkanlara,
Haftalık ders sayısına ve eğitim programına göre şekillenmektedir.
Sosyal Halk Dansları kurs fiyatları daha doğrusu dans kursu fiyatları genel olarak lüksmüş ve pahalıymış gibi gözükse de Sosyal Halk Dansları dersleri aslında oldukça uygun ders ücretlerine sahiptir. Ancak yine de eğitim alırken ilk baktığınız kriter kurs fiyatı olmamalı. Dans kursunun kalitesi, yeri, salonların hijyenik olması, eğitmenlerin profesyonelliği, sınıfların rahatlığı ve kurs imkanlarının genişliği dikkat etmeniz gereken konular olmalıdır.
Aytunç Bentürk Dans Akademi İle Kaliteli ve Keyifli Sosyal Halk Dansları Eğitimleri!
Aytunç Bentürk Dans Akademi olarak profesyonel ve deneyimli eğitmen kadromuz ile sizleri Zeybek kurslarımıza davet ediyoruz. Konforlu, dans için dizayn edilmiş salonlarımız, özel hazırlanmış ders programlarımız, dans gecelerimiz ve dans pratiklerimiz ile sosyal bir atmosfer sizleri bekliyor. İster grup dans eğitimleri ister özel dans eğitimleri alarak ayrıcalıklı Sosyal Halk Dansları kurslarımız ile tanışın. Unutamayacağınız bir deneyim, dansla dolu bir hayat sizleri bekliyor.
Bize Ulaşın : +90 (216) 545 35 16
ABDA Online Ön Kayıt Formu